top of page

Zoldervondst.

Tijdens het opruimen van hun statige woning aan de raadhuislaan nr. 6 vond de familie van Rijn op zolder een kris. Waar deze kris vandaan kwam wisten ze niet, maar zeker niet uit eigen familie afkomstig. Wellicht afkomstig van een eerdere bewoner van dit, begin jaren 30 gebouwde pand.

Ondersteund door de kennis dat “een kris weleens ongeluk zou kunnen brengen” werd besloten de de kris te verkopen via internet. Ik was de gelukkige bieder en na akkoord mocht ik de kris komen halen. Ik had er zin in, en stond daarom een halfuurtje eerder dan gepland aan de deur......

 

Met de kris in de hand vroeg een mevrouw des Huizes: “U heeft zeker onze mail niet meer gelezen ? “ Welke Mail ? Vroeg ik.

​

- De mail: “We krijgen veel biedingen en vragen waar de Kris vandaan komt. Omdat wij er geen verstand van hebben willen wij hem toch eerst meenemen naar tussen kunst en kitch waar wij van het najaar naar toe gaan om hem te laten taxeren. We willen de afspraak van vanmiddag graag afzeggen” en “ Dus hopelijk leest u dit nog op tijd, dat u niet voor niets komt.”

​

Nee, deze had ik niet meer gelezen. Een tussentijds telefoontje van een “krissenkenner” en hogere biedingen had de familie op hele andere gedachten gebracht. Maar ja, eenmaal afsproken is afgesproken. Gelukkig realiseerde mevrouw zich dit ook, en hield de afspraak gestand. Na mevrouw verzekerd te hebben, dat deze antieke vondst geen duizenden euro's waard zou zijn bij kunst&kitsch , maar voor mij als liefhebber en verzamelaar niet minder waardevol, ging ik weer huiswaards.........

​

bij sommige krissen krijg je, en liefhebbers zullen dit beamen, bij het openen van de keris soms zo'n echt “krissengevoel” Zo heb ik dat ook bij deze keris. Alhoewel geen Kratonkwaliteit en aanwezigheid van gebruiksporen, maar wel complete, mooie klassieke Javaanse keris !!

​

Alleen de pendok is met geduld en  koperpoets weer in mooie staat gebracht; de Wilah alleen licht ingeolied

Foto Boven: punt van de keris, pamor Adeg

Foto links: basis van de keris met pamor Adeg

herkomst: Centraal Java, Solo stijl neigt in sommige opzichten naar Oost Java

Dapur : Sempana luk 9

Pamor: Adeg

Tangguh: 19e eeuw

Warangka: Ladrag Surakarta

Ukiran : Java Nungak Semi (op 2 plaatsen door en door, waardoor er licht door de Patra's schijnt)

Mendak: Java

Pendok: Bunton, koper met florale motieven

(waarschijnlijk ooit een vervanging voor een slorok type, a.d aansluiting v/h hout aan de warangka te zien.)

 

Bijzonderheden: gevonden bij een zolderopruiming, onbekende herkomst

bottom of page