top of page

          De krissen van Generaal Rahardjo.

 


Mijn schoonvader, gepensioneerd Luitenant Kolonel der TNI, had een goede band met zijn wijlen generaal TNI Rahardjo. Generaal Rahardjo had bij zijn leven een aardige collectie Indonesische kunst opgebouwd, waaronder krissen en tombak. In zijn Functie als officier bij het Indonesische leger had hij door zowel financieel- , gezags- en contactueel oogpunt toegang tot de betere krissen.

Mijn schoonvader had na het overlijden van de generaal nog altijd contact met de weduwe; mevrouw Rahardjo. Zij had over mij, en mijn hobby gehoord, en wilde mij wat stukken laten zien, met het oogmerk deze te verkopen.


Van een tiental krissen werd al snel mijn aandacht getrokken naar een Djogya keris, met een opmerkelijk mooie schede, zilver ingezet met inten, met aan de achterzijde het wapen van Djogjakarta verguld of in goud uitgevoerd. De kling met 5 bochten, met een typische pamor kenmerkend voor  Madjapahit Keris.
Generaal Rahardjo zou deze kris hebben gekregen voor zijn bewezen diensten als TNI generaal.
Ik was al verkocht....hopelijk was hij niet duur.
In Indonesië wordt er niet altijd openlijk gesproken over een koop maar over Kawin, een huwelijk.
Bij een huwelijk hoort een bruidsschat, Maskawin. Het `Tawarren`; onderhandelen, in Indonesie gaat op een iets andere manier, dan voor ons westerlingen  gebruikelijk, vraagt meestal meestal meer tijd, en is niet altijd even gemakkelijk. Uiteindelijk kwamen we een bedrag overeen.

foto boven: Detail van de zilveren pendok met Inten. Verdere beschrijving & foto's  van de keris in het hoofdstuk: Majapahit (klik hier)

Tijdens een kleine plechtigheid, zou het in bijzijn van de zoon van generaal Rahardjo, die met de trein van Bogor naar Jakarta moest komen, de kris worden overgedragen.
Tijdens de ceremonie werd o.a. gebeden of het “huwelijk” tussen mij en de kris ook stand mocht houden.
Tevens kwam de zoon in een soort Trance toestand waarbij de Maskawin, die we naar mijn idee reeds overeengekomen waren' op het juiste “door hogerhand bepaald” bedrag zou uitkomen.
Het werd iets meer dan het afgesproken bedrag.
Onderweg naar het huis van mijn schoonvader, nog onder de indruk van alles wat ik had meegemaakt, wilde ik meer weten over de maskawin, en het speciale getal waar het op uit moest komen. Dit was zeker meestal meer?. Dit beaamde mijn schoonvader. Het verschil was echter te weinig om mezelf druk over te maken. Dat vond mijn schoonvader ook. Wat hij wel opmerkelijk vond:

 

“ Het extra bedrag (door hogerhand bepaald) was  precies even duur als een retourtje van Bogor naar Jakarta....!”
 

Naderhand heb ik via mijn schoonvader, die beter kan onderhandelen, als ik er niet bij aanwezig ben......!

Nog een prachtige Naga sasra keris en een Tombak  uit de collectie van generaal Rahardjo mogen overnemen.

Bij de naga keris is het bijzonder te noemen dat  kop van de naga  pamorloos is, terwijl de rest van de kris een overdadig pamor heeft. Vaak zie je met Naga krissen dat de empu de Naga eruit laat springen of laat meelopen in het pamor. Dit vereist net als een goede wengkon een grote deskundigheid. In de bek van de Naga bevind zich een inten.(ruw diamantje) Kling is in 2010 schoongemaakt en opnieuw gewassen (mranggi).

Tombak Java

Dapur: Banyak Angrem

bottom of page