top of page

 

Destijds zelf beroepsmilitair en (niet wetend) beginnend keris verzamelaar, had ik de grootste interesse voor alles wat met de KNIL te maken had. Een kennis van mij had nog een “oom” – in Purmerend. “Nee geen echte oom ,maar bij indonesische mensen , worden mannen, familie of geen familie nu eenmaal oom genoemd” De Indonesische man, oud KNIL militair (*) was ziek en ging niet zo goed met hem, en daarom leek het leuk om eens verpleeghuis, waar hij nu lag op bezoek te gaan. De beste man kreeg weinig bezoek omdat hij een eigenaardige, onaardige man zou zijn, de familie had daarom niet veel met hem op; Eigenaardig was hij zeker. Maar hij had de mooiste verhalen verhalen over Nederlands Indie. Ook had hij in zijn oude huisje nog twee krissen liggen:

“In één daarvan kan je een zelfs een mooie vrouw zien verschijnen.......” “De ander had me vaak beschermd op gevaarlijke missies! ”

 

In de nabije toekomst wilde ik zeker nog en afspraak maken om bij hem thuis deze bijzondere krissen te bezichtigen. Helaas overleed “oom” kort na ons bezoek.

Vrouwenkris & Jimat van "oom"  

Na enige tijd, kwam de kennis bij mij, en vertelde mij dat de familie van de overleden “oom” mij beide krissen wilde schenken, gezien niemand in de familie er iets te maken mee wilde hebben. Voor mij een hele eer, en omdat ik niet met lege handen wilde aankomen nam ik voor de “neef”, die graag fietsen opknapte, een mountainbike mee, die toch maar in de schuur stond.

 

Met beide (relatief éénvoudige) krissen die ik kreeg , was ik de koning te rijk en wilde ik eigenlijk het liefst meteen weer huiswaarts, met mijn nieuwe aanwinst. Maar ja zoals u mischien wel weet, zonder eerst mee te eten met de hele familie kom je hier niet weg.

 

Later werd na enige studie duidelijk dat het hier om een zgn keris patrem ookwel vrouwenkris genoemd, Wellicht kwam daar het verhaal vandaan over de verschijning van een vrouw. Daarnaast een tombak, welke in eenvoudige bekleding gedragen werd als Jimat, een Talisman.

Beide stukken zijn nog steeds in mijn bezit, en hebben nu een mooi plaatsje in mijn daarvoor bestemde krissen kast.

Kleine madurese keris (Patrem) boven. daaronder een Lading Terus : een Tombak met greep

Beide waarschijnlijk als Talisman van een KNIL soldaat.

* Na de politionele acties volgend op de onhafhankelijksverklaring van Indonesie, heeft Nederland onder grote druk van de Verenigde Staten in 1949 uiteindelijk de Indonesische onafhankelijkheid erkent. Op 27 december 1949 werd de soevereiniteit officieel overgedragen aan de Republiek Indonesië. o.a. Indonesische Knil militairen, moesten Indonesische verlaten om – met alleen hun belangrijkste persoonlijke Barangs (bezittingen, bv krissen ) – in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.

bottom of page