Kraton hadiningrat Djogyakarta.
Tweedeling Djogyakarta - Surakarta
Tijdens het bewind van Pakubuwono II, brak een burgeroorlog uit in Mataram Sultanaat. Deze burgeroorlog ontstond door onenigheid tussen Prins Mangkubumi en zijn oudere broer, Sunan Pakubuwono II. De burgeroorlog begon toen Sunan Pakubuwono II overeenkomst sloot met de VOC, waarbij een ​deel van Mataram grondgebied aan de Nederlandse en buitenlandse mogendheden zou worden afgestaan. Zijn jongere broer, prins Mangkubumi was tegen deze overeenkomst omdat hij meende dat zijn volk slaven onder Nederlands bestuur zou worden.Prins Mangkubumi weerstond Pakubuwono en verklaarde de soevereiniteit van het Koninkrijk Yogjakarta en nam bezit de zuidelijke delen van de voormalige Mataram Sultanaat.
Het Sultanaat Djogyakarta werd opgericht als gevolg van het Verdrag van Giyanti (Perjanjian Gianti) van Prins Mangkubumi, die later de troon besteeg als Sultan Hamengkubuwono Officieel is de oprichting van Yogyakarta Sultanaat gedateerd op 7 oktober 1756. Dit betekende het einde van de Mataram Sultanaat en resulteerde in de tweedeling van de Yogyakarta Sultanaat en de Soerakarta Sultanaat.
Echter in latere jaren werd de macht bij beide Sultanaten door de Nederlandse overheerser ingeperkt. En de “vorstenlanden Mataram “genoemd.
Foto rechts:
Hamengkoeboewono VI was de zesde sultan of koning van Jogjakarta. Deze Javaans vorst uit de dynastie der sultans van Jogjakarta. werd op 10 augustus 1821 in de kraton van Jogjakarta geboren en regeerde van de dood van zijn broer op 27 juni 1855 tot zijn overlijden op 20 juli 1877 als "zelfbestuurder" in zijn aan Nederland onderworpen koninkrijk.
(tekst + foto bron: Wikipedia)
Foto links: Paleiswacht van de kraton ca 1880.
foto rechts:
Hamengkoeboewono VII (Bahasa Indonesia: Hamengkubuwana VII, geboren 4 februari 1839 was een Javaans vorst uit de dynastie van sultans uit Jogjakarta. De vorst regeerde van 20 juli 1877 tot zijn abdicatie op 29 januari 1921 als "zelfbestuurder" in zijn aan Nederland onderworpen koninkrijk. Hij werd bijgestaan, in feite gecontroleerd, door een Nederlandse gouverneur.
( foto + tekst bron: Wikipedia )
Keris Djogykarta.
De tweedeling van de beide sultanaten, komt bij krissen met name tot uitting in hun bekleding, waarbij zowel bij de ukiran (grepen), de mendak (tussenring) de waranka( schede) en de Pendok (overschede) significante verschillen zijn aan te merken. Maar ook bij de krissen zelf, kunnen verschillen worden waargenomen. Djogyakarta krissen vertonen weer veel gelijkenis met de oude Majapahit stijl en bijbehorende verfijning, Surakarta krissen zijn daarentegen weer wat "robuuster"
Keris Djogyakarta:
Majapahit stijl
Verregaande verfijning
Pamor Parambanam
hoogstaand smeedwerk
Soort: Keris Java luk 13
Asal: Djogyakarta
Dapur: Sangkelat luk 13
Pamor: Wos Wutah
Tangguh: HB VII / vroeg 20e eeuw
Waranka: Gayaman Djogya ivoor
Mendak: goud of verguld
Pendok: Djoya Buntun zilver of goudlegering (suasa)
Ukiran: Djogya ivoor
lengte totaal: 47 cm. lengte kling: 35,5 cm.
Bijzonderheden: waarschijnlijk Parambanam Pamor